Over ons

Bloemgezoem en Groentegeluk zijn het initatief van Els.
Toch schrijf ik op de website ‘wij’, want heel wat mensen steken inmiddels een handje toe. En daaruit vormt zich langzamerhand een team. Ook de deelnemers maken samen onze CSA mee mogelijk.

Hieronder schrijf ik alvast iets over mezelf, en zal in een volgende fase ook anderen introduceren op deze pagina.

Mijn naam is Els. Na een opleiding biologische en biodynamische landbouw (Landwijzer) startte ik met Bloemgezoem, een kleinschalig project met ecologische snijbloemen. Dit jaar start ik ook Groentegeluk op, een zelfoogsttuin met een 60-tal groenten en kruiden. Zowel onze bloemen als onze groenten kan je zelf komen plukken en oogsten middels een CSA oogstaandeel.

Tijdens het leertraject Landwijzer deed ik praktijkervaring op bij een tweetal groentebedrijven (CSA De Witte Beek en Akelei). Op een gegeven moment liep ik een aantal dagen mee met Lies van Fleur-Couleur, pionier van de belgische biobloementeelt. Toen werd een nieuw zaadje geplant, en kwam ook mijn liefde voor bloemen naar boven. Dankzij Reina van Bes en Bloem kon ik ook hierin verder leren in de praktijk.

Tot slot ben ik gebiologeerd door bodem :) Het is ongelooflijk welk leven zich afspeelt onder onze voeten, en hoe dit leven ervoor zorgt dat koolstof wordt opgeslagen, de bodem steeds vruchtbaarder wordt en beter water kan opnemen en vasthouden. Mijn fascinatie hiervoor bracht me naar de Soil Food Web training van microbioloog Dr. Elaine Ingham.

Om mijn eigen project vorm te geven, koos ik voor de CSA-beweging vanuit de overtuiging dat dit een prachtig model is dat goed is voor àlle betrokkenen: deelnemers, boer(in), bodem, de biodiversiteit en natuur rondom het veld.

Ben je nog niet vertrouwd met CSA? Lees op onze homepagina wat het is en waarom ik voor CSA kies.

Magische aantrekkingskracht

Als kind al hadden bloemen en planten een magische aantrekkingskracht op mij. Zelfs nu nog vind ik het magisch om planten voor te zaaien en vanuit een kleine kiem een mooie sterke plant te zien groeien. Zorg dragen voor de aarde en voor onze bodem ligt me na aan het hart. Werken op het ritme van de seizoenen, een mooie plek creëren waar mensen kunnen genieten, en tijdens het veldwerk de vogels horen zingen en de vlinders en bestuivers van bloem naar bloem zien vliegen… - dat maakt me gelukkig! Door vitale gewassen te telen wil ik mijn passie met je delen.

Daarbij vind ik het belangrijk om te weten voor wie ik teel (jij dus), want dat is uiteraard deel van mijn motivatie om de mooiste en meest gezonde bloemen en groenten te telen.

Voor heel wat producten is die band tussen producent en consument er niet meer, en zijn ketens doorheen de voorbije decennia steeds langer geworden. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de groenten in de winkel minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger, en ook nog weinig smaak bevatten, want dat is voor de winkels geen criterium.

Minder bekend is dat ook de gangbare bloementeelt wereldwijde productieketens heeft van uniforme producten die de lange transporten moeten aankunnen. Dat alles gebeurt zonder oog te hebben voor mens en natuur: het vele pesticidegebruik, de schrijnende arbeidsomstandigheden, bodemvervuiling en vele andere problemen zijn daarvan het gevolg.

Op het ritme van de natuur

Met Bloemgezoem en Groentegeluk kiezen we er voor om te telen in de volle grond volgens de biologische productiemethode.

Beide velden zijn momenteel in omschakeling naar bio. We werken op het ritme van de natuur: in de winter zijn er geen verse bloemen, wel kunnen we ze drogen om er ook dan van te genieten en intussen weer uit te kijken naar een nieuwe lente. Het groenteveld zal ons het jaar rond van seizoensgebonden groenten voorzien.